Vilkas vuosi 2016

Pienoinen katsaus Sointi Jazz Orchestran vuoteen 2016, joka sisälsi niin kantaesityksiä kuin debyyttialbumin julkaisun!

Tammikuussa bändi aloitti keikkakautensa Malmitalossa, jossa esitettiin vielä kahteen otteeseen Ylioppilasteatterin kanssa yhteistyössä toteutettu Juhlat-esitys. Samalla käynnistettiin reilun kuukauden kestoinen menestyksekäs joukkorahoituskampanja, jonka avulla katettiin suurin osa myöhemmin julkaistun Syntymä-debyyttialbumin kustannuksista. Albumin valmistukseen saatiin myös tukea Musiikin edistämissäätiöltä – suuri kiitos MESsille sekä ennen kaikkea 124:lle mesenaatillemme!

Maaliskuussa SJO konsertoi yhdessä legendaarisen saksofonisti-huilisti Juhani ”Junnu” Aaltosen kanssa. Ohjelmiston runkona toimi Rasmus Soinin Junnulle ja SJOlle säveltämä viisiosainen Saarnaaja-teos, joka kantaesitettiin Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 18.3. Lisäksi konsertti sisälsi yhtyeen saksofonisti Joakim Berghällin sävellyksiä ja sovituksia, jotka oli räätälöity juuri tälle kokoonpanolle. Musiikin edistämissäätiö tuki taloudellisesti tätä produktiota – siitä suurkiitos!

Toukokuussa julkaistiin Syntymä-albumi digijulkaisuna, CD:nä sekä 50 kappaleen vinyylipainoksena! Levynjulkaisukonsertti järjestettiin 29.5. Koko Jazz Clubilla Helsingissä, jossa vierailevana solistina esiintyi albumillakin vieraillut ihana laulaja Stina Koistinen.

Heinäkuussa SJO toteutti yhdessä Torikortteleiden kanssa kolmen lounaskonsertin sarjan, jossa yhtyeen soittajista kootut pienyhtyeet esiintyivät. Konsertit olivat Bryggerin terassilla, Helsingin kaupunginmuseon sisäpihalla sekä Helsingin kaupungintalon sisäpihalla. 30.7. yhtye esiintyi kokonaisuudessaan Suomen Jazzliiton järjestämällä Jazz-Espa-festivaalilla.

SJO on olemassaolonsa aikana osallistunut joka vuosi Helsingin Taiteiden yöhön ja niin myös 2016, kun yhtye nousi illan viimeisenä esiintyjänä Espan lavalle. Lavalla yhtyeen eteen oli pingotettu uusi innovaatio, hologrammikangas, johon heijastettiin ohjaaja Miko Jaakkolan illan sävellyksiin suunnittelemia kuvituksia. Kesän esiintymiset huipentuivat syyskuussa järjestetylle Lahden Jazztori -festivaalille.

Lokakuussa SJO vietti viikonlopun porvoolaisessa Magnusborgin studiossa, jossa äänitettiin Juhani Aaltosen kanssa keväällä esitetty Saarnaaja-kokonaisuus.

Marraskuussa SJO osallistui ensimmäistä kertaa Suomen Big Band -yhdistyksen ja Metropolian järjestämään big band -mestaruuskilpailuun, jossa sijoituimme jaetulle 1.sijalle yhdessä Jyväskylä Big Bandin kanssa. Lisäksi tuomaristo antoi erityismaininnat yhtyeen matalien vaskien sektiolle suorituksesta ja Rasmus Soinille kilpailussa esitetystä sävellyksestä (Taivaan merkit).

Vuoden viimeinen produktio Tiernapojat esitettiin edellisvuoden tapaan Espoon kulttuurikeskuksella, minkä lisäksi tutustuimme kahteen uuteen konserttipaikkaan: Kulttuuritalo Grandiin Porvoossa sekä Savoy-teatteriin Helsingissä. Aiemmin esitetyn Tiernapojat-produktion lisäksi konsertissa kuultiin täysin uusia kokoonpanolle tehtyjä sovituksia sekä yhden joululaulukantaesityksen. Sovituksista vastasivat yhtyeen jäsenet Aleksis Liukko, Panu Luukkonen, Siiri Partanen ja Rasmus Soini. Lisäksi joulukuussa yhtye toteutti ensimmäistä kertaa soivan joulukalenterin, jonka luukut julkaistiin Facebookissa ja Instagramissa.

Kaiken kaikkiaan vuosi 2016 oli SJOn historiassa tähänastisista vuosista vilkkain ja monipuolisin. Yhtye sai myös projekteilleen ensimmäiset apurahansa ja ensi vuodelle on kasvua odotettavissa silläkin saralla. Lämmin kiitos kaikille yhtyettä matkaan osallistuneille, yleisöille, tsemppaajille, esiintyjille, myötäeläjille. Tehdään yhdessä vuodesta 2017 vähintään yhtä huikea kun edeltäjästään!

Kuva Pekka Seppänen

Kuva Pekka Seppänen