JÖRÖ-JUKKA – taustoja säveltäjän kertomana

Jörö-Jukka on saksalaisen lääkäri Heinrich Hoffmannin luoma satuhahmo, joka esiintyy myös vuonna 1845 julkaistussa lastenkirjassa. Hoffmann kirjoitti Jörö-Jukan kymmenen lorumuotoista tarinaa alun perin hänen omalle lapselleen. Tarinat kertovat tragikoomisesti lasten elämästä tutuista aiheista kuten ruuasta kiukuttelusta, kiusaamisesta, aikuisten kieltojen rikkomisesta – tottelemattomuutta ja väärää toimintaa seuraa aina rangaistus. Jörö-Jukka-kirja saavutti suuren suosion jo omana aikanaan Saksassa niin lasten kuin aikuistenkin parissa. Kirja on yhä edelleen hyvin tunnettu ja pidetty – käännöksiä on tehty yli kymmenelle kielelle ja painosmäärä hipoo jo toistatuhatta.

Sointi Jazz Orchestran ja Aili Ikosen esittämä Jörö-Jukka on yhtyeen pianistin Aleksis Liukon säveltämä uusi kokonaisuus, joka koostuu kymmenestä sävellyksestä – yksi kutakin kirjan tarinaa kohden. Aleksis kertoo esityksen taustoista:

Mistä idea Jörö-Jukan säveltämiseen syntyi?

Jörö-Jukka-kirjaan tutustuin jo alle 10-vuotiaana, kun luin sitä mummolassa ja mökillä Rantasalmella. Kirja oli pari vuosikymmentä unohduksissa kunnes se tuli isäni kanssa puheeksi taas 2000-luvun taitteessa. Kävin kirjakaupasta ostamassa lapsuudesta tutun A. Kohosen suomennoksen, jolloin myös idea tarinoiden säveltämisestä syntyi. Sointi Jazz Orchestran perustamisen myötä heräsi ajatus Jörö-Jukka tarinoiden säveltämisestä big bandille ja laulajalle ja tässä sitä nyt ollaan.

Kerro sävellysprosessista. Millaista oli säveltää musiikki valmiisiin teksteihin?

Säveltäminen valmiiseen tekstiin on itselle melko uusi asia, ja koko prosessi onkin ollut erittäin opettavainen. Jälkeenpäin ajatellen melodiat syntyivät jopa yllättävän helposti! Säestin itseäni pianolla ja improvisoin melodioita laulamalla läpi tarinoiden tekstiä. Äänitin nämä improvisaatiot ja työstin kappaleiden melodioita lopullisiksi versioiksi. Oikeastaan suurin osa kappaleista on saanut näin alkunsa – teksti oikeastaan ohjasi melodian syntyä. Jörö-Jukan tarinoissa on vahva tunnelma, jota lähdin myös sävellyksissä seuraamaan. Sävellykset siirtyivät jo melko varhaisessa vaiheessa nuotinkirjoitusohjelmaan, jossa sovitukset valmistuivat. Sointi Jazz Orchestran Jörö-Jukka-konsertissa kuullaankin A. Kohosen 20-luvulla tekemät suomennokset kokonaisina tarinoina, joissa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kirjan teksti esiintyy aivan sellaisenaan.

Entäs sovitukset?

Sovitukset valmistuivat käsi kädessä sävellysten kanssa – näitä kahta työvaihetta ei voi oikein erottaa toisistaan. Usein jo melodian mukana syntyi ajatus sovituksesta, jota ryhdyin heti kirjoittamaan ylös nuotinkirjoitusohjelmaan tajunnanvirta-pohjalta. Yhtyeen kokoonpano vaihtosoittimineen sekä laulajan ääniala olivat ennen sävellystyötä selvillä, joten pystyin kirjoittamaan lopullista versiota heti alusta lähtien. Tutulle yhtyeelle on mukava kirjoittaa kun soittajien persoona ja soittotyyli on jo tuttu – koko prosessi on ollut hyvin mielenkiintoinen! On päässyt tutustumaan uusiin vaihtosoittimiin sekä kirjoittamaan myös epätavallisempia puupuhallinjaksoja, vaikka kokonaisuutena sovitustyyli noudattaakin perinteisempiä kirjoitustyylejä. Instrumenttisolistien valinta on myös ollut helppoa kun tuntee soittajat!

Millainen suhde 17 muusikon Sointi Jazz Orchestralla ja laulusolisti Aili Ikosella sävellyksissä on? Milloin laulusolisti tuli mukaan kuvioon?

Kappaleet eivät ole lauluja, joissa laulaja olisi pelkästään solistin roolissa – ainakaan miten tämä perinteisesti mielletään. Välillä laulaja on osa instrumenttisektiota ja laulaa ilman sanoja. On improvisoituja sooloja, puhelaulua, kertojatyylistä lausuntaa… Välillä laulu on jopa soolon taustalla säestävä elementti. Aili Ikonen valittiin solistiksi ennen sävellystyötä. Hän on lahjakas ja upea laulaja, jonka heittäytymiskyky ja improvisointitaidot erityisesti Outi Tarkiaisen Into the Woodland Silence –albumilla vakuuttivat!

Kuinka kuvailisit säveltämääsi kokonaisuutta?

Paikoin meno on aika synkkää, sillä tarinoissakin on omat synkät hetkensä. On ilkikurisuutta, surua myös iloa. Sävelletty musiikki seuraa tarkasti tarinoiden tunnelmia ja käänteitä – ilmentää ja vahvistaa niitä. Tunneskaala on hyvin laaja, vaikka tyypillisesti näissä opettavaisissa tarinoissa onkin ”paha saa palkkansa” -lopetus. Musiikillisesti kokonaisuus nojaa jazzperinteeseen, mutta harmonisesti liikutaan enemmän modernimmassa jazzharmoniassa ja -rytmiikassa: pn päällekkäisiä rytmisiä elementtejä, erikoisia tahtilajeja, vapaapulsatiivisuutta – jazzillista ja leikkisää menoa pilke silmäkulmassa – kuten Jörö-Jukassakin! Sävellystyön aikoihin kuuntelin mm. 60-70-luvun progressiivista englantilaista rock-musiikkia sekä Vanguard Jazz Orchestran 2000-luvun tuotantoa, mikä saattaa myös kuulua jollain lailla lopputuloksessa.

Millä mielin odotat ensiesitystä?

Kyseessä on ensimmäinen säveltämäni big band –kokonaisuus, joten luonnollisesti hieman jännittää. Olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen ja odotankin innolla miltä kokonaisuus harjoitusten jälkeen tulee kuulostamaan!

Aleksis Liukko (s. 1984) 

  • jazzpianisti ja säveltäjä
  • asunut Helsingissä vuodesta 2009, kotoisin Kuopiosta
  • valmistunut muusikoksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta 2013 opettajinaan mm. Mikael Jakobsson ja Markus Niittynen
  • Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun finalisti vuosina 2015 ja 2017
  • aloittaa musiikin maisteriopinnot Göteborgin yliopistossa syksyllä 2017

Sointi Jazz Orchestra ja Aili Ikonen – Jörö-Jukka @ G Livelab, Helsinki klo 15! Ovet auki klo 14
Osta liput ennakkoon!
Löydät tapahtuman myös Facebookista.

Pst. Sointi Jazz Orchestralla on hakemus apurahaan ja esiintymiseen flow festivaalilla vetämässä basson nosteessa, jota voit käydä helposti tukemassa klikkaamalla sydäntä täältä.