SJO:n ensimmäinen klubi-ilta Musiikkiteatteri Kapsäkissä tuo yhteen merkittävät suomalaiset big band -teokset ja loistavat saksofonisolistit

Rajoja rikkovista ulostuloistaan tunnettu Sointi Jazz Orchestra käynnistää maaliskuussa oman klubin Musiikkiteatteri Kapsäkissä. Sointi Jazz Orchestra -klubit ovat teemallisia kokonaisuuksia, joihin yhtye kutsuu vieraaksi kiinnostavia ja ajankohtaisia säveltäjä- ja solistivieraita. Keikan lisäksi klubi-iltoina voi osallistua illan teemaa ja taustoja käsittelevään keskustelutilaisuuteen ravintola Bistro K:ssa.

Keskiviikkona 4.3. järjestetään ensimmäinen SJO-klubi. Kahden konserton ilta tuo yhteen kaksi monipuolista eri sukupolven säveltäjää, kun Sointi Jazz Orchestra solistivieraineen esittää Esa Onttosen ja Henri Lyysaaren teokset saksofonille ja big bandille.

Esa Onttosen (s. 1975) vuonna 2001 kantaesitetty teos Noin viisi kappaletta saksofonille ja big bandille oli säveltäjän läpimurto big band -säveltäjänä. Helsingin Sanomien Jukka Hauru kirjoitti teoksesta tuolloin: “Onttonen löysi [teoksessa] nautittavan tasapainon poikkeuksellisen ilmaisuvoimaisten runollisten pyrkimyksiensä ja rankemman sfääreilyn välillä – huumoriakaan unohtamatta.” Lähes kaksi vuosikymmentä kantaesityksen jälkeen Onttosella onkin takanaan menestyksekäs ura niin säveltäjänä, sovittajana kuin muusikkonakin. 

Jo kantaesityksessä Onttosen teoksen soolon soittanut saksofonisti Mikko Innanen (s. 1978) on sittemmin noussut yhdeksi suomalaisen jazztaivaan kirkkaimmista tähdistä. Helsingin Sanomien arviossa oli jo tuolloin havaittavissa tuleva menestys: “Innasen työskentely oli oleellinen osa teoksen onnistumista ja karakteria. […] Innanen pääsi näyttämään kaikki kykynsä sopraanolla, altolla ja baritonilla. Viimeistään tällä näytöllä Innanen loikkasi puhaltajiemme kärkiryhmään.” Innanen palaa Onttosen modernin klassikon pariin Sointi Jazz Orchestran solistina Kahden konserton illassa. 

Illan toisena teoksena kuullaan Henri Lyysaaren (s.1990) Luotain, jonka Turku Jazz Orchestra kantaesitti vuonna 2018. Lyysaari on palkittu, monipuolisesti rytmimusiikin ja teatterin kentillä työskentelevä turkulaislähtöinen säveltäjä ja pianisti. Kahden konserton illassa esitetään Lyysaaren päivittämä versio Luotaimesta: “Olen muokannut teoksen yksityiskohtia ja päätösosassa olen pistänyt paljonkin uusiksi. Mielestäni vanhoja teoksia saa ja joskus pitääkin muokata uusien esitysten yhteydessä. Teoksella saa olla oma elämänsä.”

Luotaimen solistina Kahden konserton illassa soittaa niin ikään teoksen kantaesityksessä kuultu, yksi nuoren polven kiinnostavimmista tekijöistä: saksofonisti ja puupuhallinspesialisti Max Zenger. Zengerin omintakeinen soitto on persoonallista ja tunnistettavaa – mediassa näitä piirteitä onkin jo kutsuttu “zengerismeiksi”. 

Kevään toisella SJO-klubilla soi kapina

Kevään toinen SJO-klubi Kapina järjestetään perjantaina 3. huhtikuuta. Klubilla esitetään monipuolinen kattaus kiinnostavia kantaesityksiä nuorilta suomalaisilta säveltäjiltä. Teoksissa pohditaan kapinallisuutta musiikin keinoin. Uusia teoksia klubille ovat säveltäneet Tytti Arola, Teemu Eerola, Joonas Leppänen, Aleksis Liukko, Henri Lyysaari, Tomi Nikku, vuoden 2020 Teosto-palkintoehdokkaina olevat Mikko Sarvanne ja Selma Savolainen sekä Pekka Seppänen, Oskari Siirtola ja Rasmus Soini.


ke 4.3.2020, klo 19
SJO-klubi: Kahden konserton ilta
Liput 24 € / 20 €
Esa Onttonen: Noin viisi kappaletta saksofonille ja big bandille (solistina Mikko Innanen)
Henri Lyysaari: Luotain (solistina Max Zenger)

pe 3.4.2020, klo 19
SJO-klubi: Kapina
Liput 24 € / 20 €
Sävellykset: Tytti Arola, Teemu Eerola, Joonas Leppänen, Aleksis Liukko, Henri Lyysaari, Tomi Nikku, Mikko Sarvanne, Selma Savolainen, Pekka Seppänen, Oskari Siirtola, Rasmus Soini.

Musiikkiteatteri Kapsäkki & Ravintola Bistro K
Hämeentie 68
00550 Helsinki
https://kapsakki.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s